In het magazijn staat veiligheid voorop. Dit heeft niet alleen betrekking op beschermende kleding en veiligheidsmaterialen, maar ook op het bevorderen van ergonomisch werken. Dit voorkomt chronische klachten bij medewerkers en verlaagt het risico op uitval; een gezonde werkplek, is een duurzame werkplek!
Tillen en liften
Er zijn verschillende voorschriften voor het handmatig tillen van zware materialen en ladingen. De hoeveelheid kilo’s bepalen echter niet of je lichamelijke klachten krijgt, maar eerder de manier waarop je tilt. Handmatig tillen doe je altijd vanuit de benen, nooit vanuit de rug. Zorg er wel voor dat je de knieën gebogen houdt en langzaam omhoog komt. Verder is het verstandig om hulpmiddelen te gebruiken, zoals rollenbanen en palletwagens van Begra magazijninrichting.
Intern transport
Het interne transport van producten en zware ladingen dient veilig te gebeuren. Je kunt beter geen kruiwagen gebruiken in het magazijn; niet alleen kun je hiermee de rug en schouders belasten, het is ook een trage wijze van transport. Gebruik daarom liever zoveel mogelijk elektrische wagens. Wanneer dit niet mogelijk is, doe je er goed aan om steekwagens, vatenrollers, handpallettrucks en onderwagens voor pallets in te zetten en te leren hoe je deze zo ergonomisch mogelijk bedient.
Staan of zitten?
De eeuwenoude discussie: is het beter om de hele dag te staan of te zitten wanneer je werkt? Het verlossende antwoord: geen van beide is goed voor je lichaam. Wanneer je de gehele dag zittend werk doet, moet je tot wel 40 keer per dag op staan om dit te compenseren. De hele dag staan, belast de rug, nek, schouders en benen weer te veel; zorg er daarom voor dat je staan en zitten met elkaar afwisselt. Elektrisch verstelbare bureaus en werkbanken zijn hier een goede oplossing voor. Daarnaast kan een ergotherapeut je goede tips geven over hoe je jouw werkplek zo ergonomisch mogelijk kunt inrichten en lichamelijk klachten door je werkzaamheden kunt voorkomen.